Zomeravondconcerten
’t Woudt
Toelichting concert 16 augustus
De bekende etnomusicoloog Alan Lomax reisde in het midden van de vorige eeuw met een opnameapparaatje de hele wereld over om uitstervende levende muziekculturen van minderheden vast te leggen voordat ze door de opkomende globalisatie en massacommunicatie middelen zouden verdwijnen.
Telemann deed in zijn tijd in feite hetzelfde, alleen is zijn kladblokje niet meer dan dat: een kladblokje. Het is dus aan ons om onze fantasie te gebruiken en ons te laten inspireren en deze muziek op eigen wijze tot leven te brengen.
Erik Bosgraaf en filoBarocco doen dat als ‘educated guess’ en creëren met grote kennis van de Europese volks- en barokmuziek en hun eigen versie van wat Telemann zo heeft geïnspireerd drie eeuwen geleden…
Erik Bosgraaf is gasthoogleraar aan de Krakau Muziekacademie in Polen en geeft masterclasses over de hele wereld. Ook gaf hij les aan de beroemde blokfluitklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zelf studeerde. In 2011 ontving Erik Bosgraaf de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste klassieke muziekprijs in Nederland.
Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van de meest virtuoze blokfluitisten ter wereld, en zeker de meest avontuurlijke. Bovendien is hij een inspirerende dirigent. Voor Erik is zijn instrument een onuitputtelijke bron van inspiratie, met eindeloze mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, gebruikt elektronica en werkt graag samen met mensen uit andere artistieke disciplines, zoals cinematografie. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuwse muziek tot Vivaldi’s Vier Jaargetijden tot de muziek van morgen. Voor Erik is er geen fundamenteel verschil tussen historisch en hedendaags repertoire. Hij is van mening dat ‘oude muziek altijd nieuw is’. Als solist wordt hij regelmatig uitgenodigd om zelf het orkest te leiden. Als hij niet op de blokfluit speelt, leidt hij vanaf het klavecimbel of dirigeert hij – in klassiek en later repertoire voor kamerorkest – vanaf het front.
Het ensemble filoBarocco staat voor het bereiken en verleggen van de grenzen van de uitvoering van barokmuziek. Het ensemble ontstond in 2018 toen de kernleden elkaar ontmoetten aan de conservatoria van Lugano (CH) en Como (IT). Hun eerste optredens vonden plaats tussen Italiaans Zwitserland en Noord-Italië. In 2018 ontving de groep een speciale vermelding van de jury van de internationale wedstrijd Marcello Pontillo in Florence voor “beste artistieke project” en in 2019 produceerde ze in eigen beheer een onafhankelijke opname, simpelweg genaamd filoBarocco.
Het ensemble is uitgenodigd op verschillende internationale festivals en podia, waaronder Ambronay Festival, Händel-festspiele Göttingen, Narodowe Forum Muzyki Wrocław, Festival de Torroella de Montgrí, Sofia Barok Arts Festival en Ghislieri Musica.
Van 2020 tot 2023 werd filoBarocco geselecteerd voor het prestigieuze EEEmerging-programma (een door de Europese Unie opgericht project voor opkomende ensembles) en is uitgenodigd voor artistieke residenties in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Letland, Verenigd Koninkrijk en Roemenië.
Albert Moerman, voorzitter
Mieke Berkelaar, secretaris
Hans Nooteboom, penningmeester
Margriet Ruigrok, alg. bestuurslid
Francesca Ajossa, alg. bestuurslid
Contact- en postadres:
Albert Moerman
Tjalk 91
2636 DB Schipluiden
T: 06 22183927
E: info@concertentwoudt.nl
Adres kerk 't Woudt:
’t Woudt 25
2636 HD Schipluiden
Stichting Concerten 't Woudt
KvK 91757274
RSIN 865761450